miercuri, 6 august 2008

Cerul noaptea - august 2008

Highlight-ul acestei luni este Jupiter, in crestere la apus. Aruncati o privire prin binoclu si veti putea vedea patru sateliti in jurul planetei. Priviti si cateva ore mai tarziu, si veti putea observa ca satelitii s-au mutat usor pe orbita lor in jurul lui Jupiter.

In fiecare august, Pamantul trece prin praful lasat in urma de catre cometa Swift-Tuttle şi aceasta produce un curent de meteori, numit Perseide, care va avea maximul pe data de 13 aug .

Este numit Perseide pentru ca, in perioada lunii august, Pamantul se deplaseaza spre Perseu deoarece orbiteaza in jurul Soarelui cu 31 km/s. Deci, o multime de meteori par a veni din aceasta directie!

In acest moment al anului, Pamantul este pe partea laterala a Soarelui, care ne permite sa observam constelatii precum Hercules, Cygnus şi Lira. De asemenea, suntem de partea Soarelui care este mai aproape de centrul galaxiei noastre, astfel incat putem obtine o viziune excelenta asupra Caii Lactee - un fel de arc deasupra capului in acest moment al anului, acest lucru fiind vizibil doar dintr-un loc intunecat, departe de luminile marilor orase.

In Cygnus, steaua care alcatuieste capul de lebada este numita Alberio. Desi pare ca este o singura stea cu ochiul liber, printr-un mic telescop sau binoclu putem vedea ca este, de fapt, o stea dubla. Diferenta de culori face ca aceasta stea dubla sa fie foarte frumoasa! Desi nu a existat nici un semn de miscare orbitala in ultima suta de ani de observare, calculele sugereaza ca acestea orbiteaza una in jurul celeilalte o data la aproximativ 70000 de ani! Perechea este vizibila cu un mic telescop sau binoclu, astfel încat nu ezitati sa aruncati o privire!

Niciun comentariu: