luni, 11 august 2008

Din umbra Lunii in umbra Pamantului

In noaptea dinspre 16 spre 17 august vom avea parte de o eclipsa partiala de luna. O eclipsa de luna are loc cand Luna trece prin umbra Pamantului.

Nu este nicio coincidenta ca avem o eclipsa de Soare si una de Luna la doar un ciclu lunar distanta.

Deoarece orbita Lunii este inclinata, aceasta orbiteaza de la sud spre nord si iarasi spre sud in fiecare luna. In timpul eclipsei de pe 1 august, Luna orbita de la nord spre sud, trecand prin fata Soarelui. Pe 16 august, Luna se va indrepta spre nord din nou, trecand prin umbra Pamantului in calea sa.

Deasemenea, nu este nicio coincidenta ca avem o pereche de eclipse la 6 luni dupa ultima pereche.

Aceasta eclipsa de luna va fi vizibila de oriunde, cu exceptia Americii Centrale si de Nord.

Si cum va arata eclipsa ? Luna se va face fie de un rosu intens, roz sau poate gri, nu stim. Arunca o privire sa aflii ! Totul depinde de conditiile atmosferice de pe Pamant la ora eclipsei, deoarece o parte din lumina solara se va refracta prin atmosfera si va lumina Luna, chiar si atunci cand aceasta este in umbra Pamantului.

Luna va intra prima data in penumbra Pamantului la 21:24 ora Romaniei - dar s-ar putea chiar sa nu iti dai seama. O ora mai tarziu, la 22:36, Luna va incepe sa intre in umbra intunecata a Pamantului, moment in care eclipsa incepe cu adevarat ! Luna va fi in mijlocul umbrei Pamantului la 00:10 si va parasi umbra la 01:44. Intreaga eclipsa se termina la 02:55 ora Romaniei.
Imaginea este proprietate a Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Niciun comentariu: