sâmbătă, 31 ianuarie 2009

6 ani de la dezastrul navetei Columbia

Sapte astronauti si-au pierdut viata la 60 de kilometri deasupra Texasului, in tragicul accident al navetei spatiale Columbia care s-a dezintegrat inainte de aterizare. Naveta spatiala Columbia, cu misiunea STS-107, lansata la 16 ianuarie 2003, a disparut de pe ecranele centrului de control al zborului cu 16 minute inaintea aterizarii prevazute pentru ora locala 09.16 (16.16 ora Romaniei), dupa o misiune de 15 zile, 22 de ore si 17 minute.

Cauza a fost o fisura in scutul termic de pe laterala aripii stangi, care a fost deteriorat in timpul lansarii de o bucata de spuma termoizolanta desprinsa de pe rezervorul exterior.

Echipajul era format din :


Comandant Rick Husband
Pilot William McCool
Comandant de experimente Michael Andersol
Specialist in experimente Ilan Ramon, primul astronaut israelian
Specialist al misiunii Kalpana Chawla
Specialist al misiunii David Brown
Specialist al misiunii Laurel Clark
Presedintele SUA din 2003, G. W. Bush spunea :
"This cause of exploration and discovery is not an option we choose; it is a desire written in the human heart. We find the best among us, send them forth into unmapped darkness, and pray they will return. They go in peace for all mankind, and all mankind is in their debt."

Aceasta nu este singura comemorare a saptamanii. Pe 27 ianuarie s-au implinit 42 de ani de la dezastrul Apollo 1 in care si-au pierdut viata Grissom, White si Chaffee iar pe 28 ianuarie s-au implinit 23 de ani de la catastrofa navetei Challenger, care a explodat 73 sec dupa lansare, omorand 7 astronauti, Francis Scobee, Michael Smith, Judith Resnik, Ellison Onizuka, Ronald McNair, Gregory Jarvis si participantul programului "Profesor in spatiu", profesoara Christa McAuliffe.

In memory of those who made the ultimate sacrifice so others could reach for the stars; Ad astra per aspera (a rough road leads to the stars); God speed to the crews of Apollo 1, space shuttle Challenger and space shuttle Columbia.

Niciun comentariu: