sâmbătă, 11 octombrie 2008

Cerul seara - octombrie 2008

Jupiter inca este vizibil in octombrie. Priviti jos, aproape de orizont, inspre sud-vest. Este cel mai stralucitor obiect de pe cer. Daca priviti prin binoclu, puteti vedea cei 4 sateliti galileici care orbiteaza in jurul lui Jupiter. Luna este foarte aproape de Jupiter in noaptea dinspre 6 spre 7 octombrie, fiind un bun ghid.

Luna incepe octombrie ca o secera subtire - o priveliste minunata seara. Luna ajunge la stadiul de luna plina cand este pe partea opusa Soarelui, pe 14 octombrie.

Triunghiul verii este inca vizibil in aceasta luna, chiar daca numele lui ne-ar face sa credem altceva. Este sus pe cer, in directia sud, seara. Cele 3 stele care formeaza triunghiul sunt Vega, Altair si Deneb. Vega este cea mai stralucitoare dintre ele, si ar putea avea chiar o planeta de marimea lui Jupiter orbitand in jurul sau. Altair este interesanta deoarece se roteste in doar 7 ore(!), iar Deneb este una dintre cele mai stralucitoare stele pe care le cunoastem - aproximativ 250000 ori mai stralucitoare decat Soarele! Pare mai mica decat Vega deoarece este mult mai departe - Deneb este de aproximativ 100 ori mai departe decat Vega. Daca Deneb ar fi fost la fel de aproape precum Vega, ar fi avut stralucirea Lunii !

Niciun comentariu: