vineri, 29 august 2008

Cerul noaptea - septembrie 2008

In septembrie, Jupiter este cea mai proeminenta planeta pe cerul noptii. Priviti inspre sud
chiar dupa apus si veti vedea ca Jupiter este jos pe cer. Pe 9 septembrie, Luna va fi chiar sub Jupiter.

In aceasta perioada a anului, Pamantul este pe partea Soarelui care ne permite sa observam constelatii ca Hercules, Cygnus si Lyra.

In Cygnus, steaua care face capul lebedei se cheama Alberio, o frumoasa stea dubla.

In Lyra, o nebuloasa este viziba printr-un mic telescop - ring nebula. Aratand ca un inel de fum, se afla la 1500 ani lumina departare. In centru este o stea pitica alba foarte fierbinte care eminte intens radiatie ultravioleta, facand inelul sa straluceasca.

Direct deasupra capului, seara, este un triunghi de stele stralucitoare - Vega, Altair si Deneb. Ele sunt cunoscute ca 'triunghiul verii'. Chiar daca trio-ul pare sa fie de aceeasi stralucire, Deneb este mult mai stralucitoare. Este una dintre stelele cele mai stralucitoare pe care le cunoastem, de 250 000 de ori mai stralucitoare decat Soarele. Pare la fel de stralucitoare precum Vega si Altair deoarece este de 100 ori mai departe. Daca ar fi fost la fel de aproape, ar fi fost la fel de stralucitoare ca si Luna!

Vizibila inspre nord-vest este marea aglomerare din constelatia Hercules. Printr-un mic telescop, privelistea este uimitoare. Aglomerarea contine cateva sute de mii de stele si se afla la periferia galaxiei noastre, Calea Lactee.

Niciun comentariu: